برنامه‌ریزی استراتژیک و تحلیل ذینفعان

 strategic

 

ایجاد هماهنگی و تعادل و تعامل میان عناصر مختلف درونی و بیرونی سازمان، شناخت وضعیت موجود سازمان و تلاش برای رسیدن به وضعیت ایده آل سازمان و نیز بررسی نقاط ضعف و قوت و شناخت تهدیدها و فرصت‌های بیرونی سازمان، عواملی هستند که در سایه مدیریت استراتژیک تحقق می‌پذیرند. مدیریت استراتژیک، ضامن تداوم موفقیت سازمان و پیشگیری از پیشامدهای ناگهانی در سازمان است. برنامه‌ریزی استراتژیک فرآیندی است که اکثر شرکت‌ها و سازمان‌های موفق و صاحب نام دنیا از آن برای هدایت و پیشبرد برنامه‌ها و فعالیت‌های خود با افق بلند مدت و درجهت دستیابی به اهداف و تحقق ماموریت سازمانی بهره می‌گیرند. این نوع برنامه‌ریزی، اگر به درستی تدوین شود، به انتخاب استراتژی‌هایی منجر می‌شود که درصورت اجرای صحیح و به موقع، تعالی و پیشتازی سازمان را به ارمغان می‌آورد. 

 مدیریت ذینفعان

صرف­ نظر از نوعشان اعم از تجاری، غيرانتفاعی و دولتی، بايد استراتژی‌­ها و نيازمندی‌های خود را در قالب اهداف کلان، اهداف خرد، ماموريت، چشم‌انداز، منشور و اساسنامه سازمان تعريف کنند.

تيم رهبري مسئول ارائه اين استراتژی‌­ها است. موفقيت را می‌توان بر اساس مسئوليت­‌ها و نيازمندی‌های داخلی، قانونی، حقوقی و اجتماعی سازمان يا به شکل­‌های ديگری تعريف کرد. موفقيت يک سازمان بستگي زيادی به هدايت مناسب فعاليت­‌های استراتژيک، عملياتی و تاکتيکی جهت برآورده­ کردن نيازمندی‌ها دارد. از سوی ديگر، موفقيت سازمان در گرو وجود رابطه‌ای صحيح و مناسب بين اهداف سازمان با نياز‌هاي ذينفعان آن است. موفقيت اين ارتباط بررسی ميزان برآورده شدن انتظارات ذينفعان (مانند مردم، دولت، سهامداران، مشتريان، کارگران، رأی دهندگان)، اندازه‌گيری می‌شود.

هنگامي که اقدامات يک سازمان در جهت رسيدن به اهدافش شکست می‌خورد، حتي اگر بر روی اين اقدامات مديريت، نظارت و ارزيابی لازم انجام شده باشد، سازمان به دليل نرسيدن به قسمتي از اهداف و ملزومات خود تحت تأثير اين شکست­‌ها قرار می‌گيرد. در مجموع و به عنوان يک پيامد مهم، منابع محدود سازمان اتلاف گرديده و همچنين افراد و گروه­‌های ذينفعی که در انتظار منافع حاصله از موفقيت اين فعاليت­‌ها بوده‌­اند از اين شکست‌­ها متاثر می‌شوند. اغلب اين شکست‌­ها را می‌توان به صورت زير طبقه بندي نمود.

  • عدم شناسایی صحيح ذینفعان
  • عدم آگاهی از نوع نیازهاي ذينفعان
  • عدم درک مناسب از نحوه تاثیرگذاري و تاثیرپذیري ذینفعان
  • متناسب نبودن اهداف سازمان با نيازهاي ذینفعان

 گام‌های اجرای پروژه تحلیل ذینفعان

  • تحلیل ذینفعان (مدیریت ذینفعان) در شهرداری ها و سازمانهای عمومی و غیرانتفاعی
  • تحلیل ذینفعان (مدیریت ذینفعان) در بیمارستان‌ها و مراکز خدمات درمانی و بهداشتی (استانداردهای اعتبارسنجی ملی بیمارستان)
  • تحلیل ذینفعان (مدیریت ذینفعان) در صنعت
  • تحلیل ذینفعان (مدیریت ذینفعان) در مدل تعالی سازمانی (EFQM)

برای اطلاعات بیشتر به لینک‌های زیر مراجعه فرمائید.

 

در یک نگاه

این مجموعه از سال 1388 فعالیت خود را به صورت مشاوره و در زمینه مهندسی صنایع و مدیریت با بهره‌گیری از فارغ التحصیلان و دانشـجویان رشته‌های مختلف علی‌الخصــوص مهندسی صنایع دانشگاه صنعتی اصفهان شروع نموده و توانسته در مدتی کوتاه... ادامه مطلب

ارتباط با ما

شعبه مرکزی: اصفهان، خیابان آپادانا دوم، کوی بهمن شمالی، بن بست طاووس یک
تلفن: 36619981(31)98+
شعبه 1: شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان،ساختمان فن آفرینی 2،واحد 116
 تلفن: 33931131(31)98+
پست الکترونیک: info@arnacorp.org
همراه: 5144 533 913 98+  و 2717 004 912 98+